Foto: Marije van den Berg

Heleen Vegter

Pianiste en pianodocente Heleen Vegter studeerde af aan de masteropleiding van het ArtEZ-conservatorium in Arnhem. Na haar studie Journalistiek in Utrecht en deeltijdopleiding conservatorium aan de Schumann Academie, verhuisde zij naar Arnhem om daar te studeren bij haar hoofdvakdocent Frank van de Laar. Ook volgde zij regelmatig lessen bij Marjes Benoist en Frank Peters. Naast solospel specialiseerde zij zich in liedbegeleiding dmv coachings van Kelvin Grout en Marien van Nieukerken. De afgelopen jaren is zij dit pad verder ingegaan. Zij geeft regelmatig concerten als liedduo, werkte mee aan diverse operaprojecten en is actief als repetitor . Masterclasses volgde zij onder andere bij Ronald Brautigam en Rudolf Jansen. Als liedbegeleider is zij verder gecoacht door Malcolm Martineau en Hans Eijsackers.

Pianiste

Momenteel is zij werkzaam als pianiste in de praktijk van Charlotte Margiono, voor lessen, workshops en concerten, zoals afgelopen zomer 'Suor Angelica'. Ook geeft zij concerten samen met Ingrid Nugteren voor de Stichting Muziek in Huis. Deze zomer werkte zij aan de opera 'Bon Appetit!' van Lee Hoiby, samen met Guja Sandholt, oa uitgevoerd in Harpa, Reykjavik. Ook presenteerden zij hun nieuwe liedprogramma op de Uitmarkt met werken van oa Claude Debussy, Richard Wagner en Edvard Grieg. Daarnaast werkt zij met zangers als Johanneke Vogel, sopraan, Anna Dowsley, mezzo en Joep van Geffen, bariton. Samen met Joep en Tenar van Kooten Niekerk die zij nog van haar studie bij ArtEZ kent, voert zij op projectbasis mini-opera's uit met diverse bekende aria's, duetten en trio's. In 2017 en 2018 nam zij deel aan de mastercourse van het Internationaal Liedfestival in Zeist met oa Elly Ameling, Robert Holl en Julius Drake. Op het Internationaal Vocalisten Concours 2017 nam zij deel aan de publieke masterclass wederom met Elly Ameling en Hans Eijsackers, met sopraan Helena Koonings. Zij is een Britten-Pears Young Artist 2017 in de Richard Strauss-masterclass met Malcolm Martineau en Angelika Kirschlager en zij is ook voor 2018 geselecteerd als Britten Pears Young Artist tijdens het Aldeburgh Festival in een masterclass met oa Anne Sofie von Otter en Kristian Bezuidenhout. Malcolm Martineau nodigde haar daarnaast uit om deel te nemen aan zijn Crear Masterclass in Schotland in 2018. Als pianist is zij ingeschreven bij het impresariaat van Tineke Ouwendijk.

Pianolessen

Heleen geeft pianolessen in haar privépraktijk in Arnhem. Hiervoor heeft zij een studio aan huis met een prachtige Bosendorfervleugel. Zij is actief als pianodocente, organiseert mede de landelijke graadexamens van de EPTA in Arnhem en laat daarnaast haar leerlingen deelnemen aan diverse concoursen en festivals, zoals het Prinses Christina Concours.

Foto door Marije van den Berg