Foto: Marije van den Berg

Heleen Vegter

Pianiste en pianodocente Heleen Vegter studeerde af aan de masteropleiding van het ArtEZ-conservatorium in Arnhem. Na haar studie Journalistiek in Utrecht en deeltijdopleiding conservatorium aan de Schumann Academie, verhuisde zij naar Arnhem om daar te studeren bij haar hoofdvakdocent Frank van de Laar. Ook volgde zij regelmatig lessen bij Marjes Benoist en Frank Peters. Naast solospel specialiseerde zij zich in liedbegeleiding dmv coachings van Kelvin Grout en Marien van Nieukerken. De afgelopen jaren is zij dit pad verder ingegaan. Zij geeft regelmatig concerten als liedduo, werkte mee aan diverse operaprojecten en is actief als repetitor. Masterclasses volgde zij onder andere bij Ronald Brautigam en Rudolf Jansen. Als liedbegeleider is zij verder gecoacht door Malcolm Martineau en Hans Eijsackers.

Pianiste

Momenteel is zij werkzaam als pianiste in de praktijk van Charlotte Margiono, voor lessen, workshops en concerten, zoals afgelopen seizoen 'Suor Angelica'. Zij geeft zij concerten samen met Johanneke Vogel voor de Stichting Muziek in Huis. Het komend seizoen 2018/2019 speelt zij concerten met onder andere Guja Sandholt, in Reykjavik en met Ana Schwedhelm op de Uitmarkt. De Winterreise van Schubert en het liedprogramma Invitation au Voyage zal zij uitvoeren met bariton Daniel Herman Mostert. Met sopraan Helena Koonings zal zij spelen in het voorprogramma van de serie Grote Zangers in het Muziekgebouw aan het IJ. Daarnaast werkt zij met zangers als Anna Dowsley, mezzo en Joep van Geffen, bariton. Samen met Joep en Tenar van Kooten Niekerk die zij nog van haar studie bij ArtEZ kent, voert zij op projectbasis mini-opera's uit met diverse bekende aria's, duetten en trio's. In 2017 en 2018 nam zij deel aan de mastercourse van het Internationaal Liedfestival in Zeist met oa Elly Ameling, Robert Holl en Julius Drake. Op het Internationaal Vocalisten Concours 2017 nam zij deel aan de publieke masterclass wederom met Elly Ameling en Hans Eijsackers, met sopraan Helena Koonings. Zij is een Britten-Pears Young Artist 2017 in de Richard Strauss-masterclass met Malcolm Martineau en Angelika Kirschlager en wederom in 2018 geselecteerd als Britten Pears Young Artist tijdens het Aldeburgh Festival in een masterclass met Anne Sofie von Otter, Julia Faulkner, John Fisher, Matthew Rose en Kristian Bezuidenhout. Malcolm Martineau nodigde haar daarnaast uit om deel te nemen aan zijn Crear Masterclass in Schotland in 2018. Als pianist is zij ingeschreven bij het impresariaat van Tineke Ouwendijk.

Pianolessen

Heleen geeft pianolessen in haar privépraktijk in Arnhem. Hiervoor heeft zij een studio aan huis met een prachtige Bosendorfervleugel. Zij is actief als pianodocente, organiseert mede de landelijke graadexamens van de EPTA in Arnhem en laat daarnaast haar leerlingen deelnemen aan diverse concoursen en festivals, zoals het Prinses Christina Concours.

Foto door Marije van den Berg