Foto: Marije van den Berg

Heleen Vegter

Pianiste en pianodocente Heleen Vegter studeerde af aan de masteropleiding van het ArtEZ-conservatorium in Arnhem, bij Frank van de Laar. Naast solospel specialiseerde zij zich in liedbegeleiding. De afgelopen jaren is zij dit pad verder ingegaan en wordt daarbij gecoacht door Malcolm Martineau en Hans Eijsackers. Zij geeft regelmatig concerten als liedduo, werkte mee aan diverse operaprojecten en is actief als repetitor.

Pianiste

Momenteel is zij werkzaam als pianiste in de praktijk van Charlotte Margiono, Zij geeft zij concerten samen met Johanneke Vogel voor de Stichting Muziek in Huis. Dit seizoen speelt zij concerten met onder andere Guja Sandholt, in Reykjavik en met Ana Schwedhelm op de Uitmarkt in Amsterdam. De Winterreise van Schubert en het liedprogramma Invitation au Voyage voert zij uit met bariton Daniel Herman Mostert. Met sopraan Helena Koonings speelde zij in de serie Jonge Grote Zangers, in maart zal zij ook Leonie van Rheden begeleiden in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ. Daarnaast werkt zij met de Australische mezzo Anna Dowsley. De afgelopen jaren werd Heleen uitgenodigd om deel te nemen aan diverse masterclasses als liedpianist, onder andere op het Internationaal Liedfestival in Zeist, het Oxford Lieder Festival waar zij masterclasses kreeg van oa Elly Ameling, Julius Drake, Susan Manoff en Wolfgang Holzmair. Ze nam met Helena Koonings deel aan masterclasses van het Internationaal Vocalisten Concours, oa van Robert Holl en Hans Eijsackers. Zij is een Britten-Pears Young Artist 2017 en 2018 waar zij werkte met oa Malcolm Martineau, Angelika Kirschlager, Anne Sofie von Otter, Julia Faulkner, John Fisher, Matthew Rose en Kristian Bezuidenhout. Malcolm Martineau nodigde haar daarnaast uit om deel te nemen aan zijn Crear Masterclass in Schotland in 2018.

Pianolessen

Heleen geeft pianolessen in haar privépraktijk in Arnhem. Hiervoor heeft zij een studio aan huis met een prachtige Bosendorfervleugel. Zij is actief als pianodocente, organiseert mede de landelijke graadexamens van de EPTA in Arnhem en laat daarnaast haar leerlingen deelnemen aan diverse concoursen en festivals, zoals het Prinses Christina Concours.

Foto door Marije van den Berg