Foto: Marije van den Berg

Heleen Vegter

Pianiste en pianodocente Heleen Vegter (1979) is in 2010 afgestudeerd aan de masteropleiding van het ArtEZ-conservatorium in Arnhem. Na haar studie Journalistiek in Utrecht en deeltijdopleiding conservatorium aan de Schumann Academie, verhuisde zij naar Arnhem om daar te studeren bij haar hoofdvakdocent Frank van de Laar. Ook volgde zij regelmatig lessen bij Marjes Benoist en Frank Peters. Naast solospel specialiseerde zij zich in liedbegeleiding dmv coachings van Kelvin Grout en Marien van Nieukerken. De afgelopen jaren is zij dit pad verder ingegaan. Zij geeft regelmatig concerten als liedduo, werkte mee aan diverse operaprojecten en is actief als repetitor bij zangschool Arnhem, concours Kasteel Doorwerth, audities, zanglessen en soliste/begeleider bij kooruitvoeringen. Voor haar masterresearch deed zij onderzoek naar ‘Frauenliebe und Leben’ van Robert Schumann. Masterclasses volgde zij onder andere bij Ronald Brautigam, Igor Roma en Rudolf Jansen. Als liedbegeleider is zij verder gecoacht door Malcolm Martineau en Hans Eijsackers.

Pianiste

Momenteel is zij werkzaam als pianiste in de praktijk van Charlotte Margiono, voor lessen, workshops en concerten, zoals afgelopen zomer 'Suor Angelica' met Helena Koonings in de hoofdrol. Ook geeft zij concerten samen met Ingrid Nugteren voor de Stichting Muziek in Huis. Deze zomer werkte zij aan de opera 'Bon Appetit!' van Lee Hoiby, samen met Guja Sandholt, uitgevoerd in Harpa tijdens Menigarnot in Reykjavik. Ook stonden zij samen op de Uitmarkt met hun liedprogramma met werken van Claude Debussy, Richard Wagner en Edvard Grieg. Komende maand werkt zij daarnaast aan een liedprogramma met Johanneke Vogel, sopraan, met liederen van William Bolcom. Afgelopen mei nam zij met Ingrid Nugteren deel aan de mastercourse van het Internationaal Liedfestival in Zeist met Elly Ameling, Robert Holl en Hans Eijsackers. Op het Internationaal Vocalisten Concours 2017 nam zij deel aan de publieke masterclass wederom met Elly Ameling en Hans Eijsackers, met sopraan Helena Koonings. Zij is een Britten-Pears Young Artist 2017 in de Richard Strauss-masterclass met Malcolm Martineau en Angelika Kirschlager. Met Joep van Geffen en Tenar van Kooten Niekerk die zij nog van haar studie bij ArtEZ kent, voert zij op projectbasis mini-opera's uit met diverse bekende aria's, duetten en trio's. Heleen begeleidt masterclasses, audities, concoursen en uitvoeringen van koren. Daarnaast is zij repetitor bij Zangschool Arnhem van Sandra van Vliet. Als pianist is zij ingeschreven bij het impresariaat van Tineke Ouwendijk.

Pianolessen

Heleen geeft pianolessen in haar privépraktijk in Arnhem. Hiervoor heeft zij een studio aan huis met een prachtige Bosendorfervleugel.

Foto door Marije van den Berg