Pianiste

heleen vegter

pianiste / pianodocente

Agenda

Luister naar...

Pianolessen

‘Ik kan alles kwijt in de muziek: klanken, kleuren, kleine nuances en grootse emoties.’

 

Na haar studie journalistiek koos Heleen Vegter voor de piano. Zij studeerde bij Frank van de Laar aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem waar zij zich specialiseerde in solospel en liedbegeleiding. De laatste jaren legt zij zich steeds intensiever toe op het vertolken van het klassieke liedrepertoire. Ze wordt hierbij gecoacht door Hans Eijsackers en Malcolm Martineau. Als liedbegeleider wil Heleen schilderen met klankkleur om ook in de pianoklanken de woorden tot uitdrukking te brengen en de zang extra betekenis mee te geven.

 

Masterclasses volgde Heleen onder andere tijdens het Internationaal Vocalisten Concours, het Internationaal Lied Festival Zeist en het Oxford Lieder Festival, waar ze les kreeg van inspirerende docenten als Elly Ameling, Robert Holl, Julius Drake, Susan Manoff en Wolfgang Holzmair. Als Britten-Pears Young Artist 2017 en 2018 werkte zij samen met onder andere Angelika Kirchschlager, Anne Sofie von Otter en Kristian Bezuidenhout.

 

Heleen geeft regelmatig concerten als deel van een liedduo en werkt met verschillende zangers samen aan langlopende projecten en liedprogramma’s. Zo brengt zij al tien jaar lang regelmatig Schuberts Winterreise ten gehore met bariton Daniël Hermàn Mostert. Met sopraan Guja Sandholt vormt Heleen al sinds 2013 een duo. Samen geven zij recitals in binnen- en buitenland. Met haar voert zij ook Lee Hoiby’s opera Bon Appetit uit: een lichtvoetige, muzikale monoloog naar een tekst van de Amerikaanse tv-kok Julia Child. Heleen en Guja brengen graag bijzonder repertoire op unieke locaties om de muziek van een mooie context te voorzien. Met sopraan Johanneke Vogel is zij te horen bij de Stichting Muziek in Huis. In de serie Jonge Grote Zangers in de grote zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ was zij te horen met sopraan Helena Koonings en mezzosopraan Leonie van Rheden. Daarnaast maakt Heleen graag uitstapjes naar ander kamermuziekrepertoire.

 

Heleen werkt mee aan operaprojecten en is als pianist verbonden aan de studio van Charlotte Margiono. Daarnaast is zij correpetitor bij Zangschool Arnhem en werkt zij graag samen met koren. Zo speelde zij de afgelopen jaren onder andere mee met Brahms’ Zigeunerlieder en Dvořáks eigen pianotranscriptie van zijn beroemde Stabat Mater.

 

Verder geeft Heleen pianolessen in haar privépraktijk in Arnhem en is medeorganisator van de landelijke graadexamens van de EPTA in haar woonplaats. Heleen is een bevlogen docente en laat haar leerlingen deelnemen aan voorspeelmiddagen en diverse festivals en concoursen, zoals het Prinses Christina Concours. Recent specialiseerde zij zich bij Novilo in het begeleiden van hoogbegaafde leerlingen.

 

heleen vegter

pianiste / pianodocente

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.